Кафе Хиена

Романот Кафе Хиена (Планот за испраќање), добитник на Европската награда за литература за 2012 година, е неконвенционална книга со специфична, фрагментарна структура, која претставува мозаик од необични приказни, луцидни перцепции, размисли за современиот начин на живот.

Дејството на романот е сместено во братиславската населба Петржалка, еден вид микрокосмос во кој несекојдневните ликови ја изведуваат својата игра на животот. Оваа е книга за чистата есенција на човечкиот живот, за самотијата, но и за припаѓањето еден кон друг, за љубовта, за поткрепата, за вечното чекорење, себепреживување, преживување на светот и во светот, но и за испраќање отаде другата страна.

Оваа проза ја сметам за најдобриот текст што сум го читал од чешко-словачкиот регион во последниве дваесет години.
Ладислав Хорачек

Прецизно око, прекрасен јазик, хумор, иронија, сарказми, а притоа и – грижа.
Душан Душек

210 ден

Автор: Јана Бењова
Издавач: Магор
Димензии: 130*19,5 cm
Тежина: 170 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил