Книга за џунглата / Поезија

Книга за џунглата е најпознатата книга за деца на Радјард Киплинг. Книгата доживува огромна популарност веднаш по објавувањето, а својата популарност како ремек-дело на детската книжевност ја задржа во текот на целиот XX век, особено поради анимираниот филм на Дизни, преку кој авантурите на Могли и неговите пријатели од џунглата беа пренесени на нови генерации деца кои пораснаа во ерата на киното и телевизијата.

Базирани врз искуствата на авторот од животот и патувањата на индискиот потконтинент и на источниот американски брег, овие приказни изобилуваат со описи на егзотични пејзажи и животни, на далечни предели и мистериозни флори и фауни што ја распалуваа фантазијата не само на децата, туку и на возрасните читатели. Повеќето од расказите во себе носaт нишка на егзотичност, особено во приказните што се случуваат во џунглата, која на западната свест секогаш била олицетворение на романтичарското сублимно и имагинативно, место на извориштето на природата, но и на неискажаното и застрашувачкото.

Во текот на поголемиот дел од својата писателска кариера Киплинг се сметаше за еден од најзначајните и најпопуларните поети на своето време. Во својата поезија тој се повикува на тардицијата на мјузик холот и водвиљот, кои беа многу популарни во неговата младост, но и на баладите и химните, при што многу од песните се наменети за пеење. Во оваа збирка е вклучена и неговата антологиска песна „Ако“, една од најпопуларните песни на модерното време.

350 ден

Автор: Радјард Киплинг
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 210 гр.
Продавница
0 items Кошничка

Кошничка

Затвори

Најава

Затвори

Scroll To Top
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber