Морфиум

Варшава. Втора светска војна. „Јас сум Константи Вилеман, сакам жени, сакам да танцувам и не сакам коњи, обожавам автомобили, сакам шкотски твид и летни костуми од лесен тропикал, сакам автомобилски трки и подиумот што се врти во Адрија, сакам џез, сакам шампањ и морфиум, не сакам војска ниту униформи.“ Шчепан Твардох во „Морфиум“ постигнал редок успех во полската проза – креирал антихерој кој на читателот нема шанси да не му се допадне. Твардох, во стилот на најголемите – Виткјевич, Гомбрович, Лител – умее да го прикаже слабиот, растргнат човек вплеткан во големата историја. Откачен, хипнотички и храбар роман.

500 ден

Автор: Шчепан Твардох
Издавач: Бегемот
Димензии: 573 стр. 12.5 х 19.5 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил