nasledena_zaguba

Наследена загуба

Уште од првата реченица на романот Наследена загуба, Киран Десаи нè води до североисточните Хималаи, во еден затурен свет обвиен во магла. Дејствието се случува во текот на 80-тите години на 20. век кога востанието на Непалците се заканува да им ги загрози животите на еден повлечен пензиониран судија-англофил, образуван на Кембриџ, кој живее во подножјето на хималајските врво- ви; неговата внука во тинејџерски години (која првпат ќе ја искуси љубовта со еден од непалските бунтовници) и нивниот беден, потчинет готвач, чија единствена смисла за живот е неговиот син. Востанието го предизвикува ста- риот начин на живеење: готвачот е сведок на падот и отфрлувањето на хиерархијата; судијата мора да му се наврати на своето минато и на својата улога во овој алчен свет; вљубената Саи и нејзиниот непалски тутор се при- нудени да се соочат со нивните спротивставени интереси; синот на готвачот е приморан да работи од еден во друг њујоршки ресторан во потрага по подобар живот. Секој миг ја пружа можноста за надеж или за предавство. Наследена загуба на индиската писателка Киран Десаи е добитник на престижната Букерова награда за 2006 година.

290 ден

Автор: Киран Десаи
Издавач: Три
Димензии: 14*20,5 cm
Тежина: 360 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил