Orkanski-visocini

Оркански височини

Оркански Височини е врв на англиската романтичарска проза, драматична и страсна приказна за невозвратената љубов. Во моментот на објавување, романот наидува на многу остра осуда од тогашната книжевна критика поради бруталноста, капацитетот за насилство кај ликовите и реалистичкото претставување на менталната и физичката суровост во односите меѓу карактерите.

Романот ја истражува поврзаноста меѓу доброто и злото, како и постојаното присуство на овие принципи во природата и во животот на луѓето. Таа двојност, заедно со удвојувањето на ликовите, на внатрешните конфликти што ги разоруваат интегритетот и самочувството на ликовите, го внесува духот на мрачниот романтизам што доминира со ова дело.

Емили Бронте е мајстор за продирање во длабочините на човечките страсти и емоции. Особено интересна e нејзината дилема дали луѓето мора да бидат наречени добри или лоши според стандардите на општеството, законот, религијата.

300 ден

Автор: Емили Бронте
Издавач: Магор
Димензии: 13,5*20 cm
Тежина: 330 гр.
Кошничка
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил

Најава

Немате профил?