Семејството на Паскал Дуарте

Краткиот роман е претставен како приреден препис од последните белешки на

насловниот лик кој, чекајќи ја својата смртна казна, се навраќа на нештата што го натерале да ги изврши злосторствата за кои е обвинет. Но како што се ближи кон крајот на својот отпрво ветувачки исказ, читателот, секогаш во потрага по недвојбени мотиви, е принуден сè повеќе и повеќе да се снаоѓа зад превезот

на недореченото и магливите концепти како „лоша ѕвезда“ и „судбина“. Објавен во 1942 година – што, според многу критичари, е само едно од нештата што ги дели со Камиевиот Странец – “Семејството на Паскуал Дуарте” го открива зачетокот на многу техники карактеристични за Села – вербалната ноншалантност, балансираниот хумор, гротексното насилство – и коренито го освежува веќе уморниот реализам на Шпанија на прагот на уште еден бурен период од нејзината историја

299 ден

ISBN: 9989103585 Категорија , Tags ,
Автор: Камило Хозе Села
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил