Солитерот титаник

Дали се сеќавате на едно време кога сѐ беше така едноставно, безгрижно, а поради тоа и убаво? А потоа како кула од карти сѐ се растури за миг. „…Солитерот Титаник е хумористичен роман, би се рекло и ведра урбана утопија за станарите на еден облакодер во Тузла, во временска рамка од предвоените до повоените години, што младиот писател Алмир Алиќ (1970) го кандидира за врвен босански автор. Како што солитерот, станбената кула вистински и симболично се самоурива, така и предвоената идила на урбаното секојдневие се троши во воените, особено во повоените егзистенции на неколку ликови. Младиот наратор е сведок на недосонувани соништа на своите врсници, невини утопии на постарите што ги поттурнува секојдневниот живот, изгубените идеали како пангенерациско обележје, ама и повторно откриените чувства дека животот, и покрај сè, има смисла. Различните нараторски ракурси многу често ги заменуваат духовити секвенци и динамични дијалози…“ (Извадок од поговорот на издавачот ВБЗ – Загреб)

200 ден

ISBN: 9786082530208 Категорија Tags ,
Автор: Алмир Алиќ
Издавач: Бата прес
Димензии: 142 стр. 13.1 х 20.3 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил