Харбински молци

По Октомвриската револуција, 1917 година, Борис Ребров на само 17 години, станува емигрант во Белото движење. При заминувањето од Русија за Естонија, трагично ги губи своите најблиски. Обидувајќи се да преживее, почнува да работи како фотограф и сликар, а повремено пишува и статии во кои го доловува животот на руската емиграција во Естонија во периодот од 1920 до 1940 година.
Градот Ревељ, како што тогаш се нарекувал Талин, е град каде што руските грофови стануваат таксисти, офицерите крадат и се пропиваат, дамите се претвораат во курви и куќни помошнички. Некои се принудени да „црнчат“ во фабрики или канцеларии, некои имаат добра заработка од шверцот и производството на лош алкохол (чпирт) и кокаин, додека некои ја трошат последната енергија борејќи се против болшевизмот, надевајќи се дека ќе ги спаси фашизмот на Мусолини и Хитлер.
А тука е и долгата рака на НКВД, ЧК, ГПУ, КГБ, како што се нарекува тајната полиција на СССР која своите пипци ги пушта не само во Естонија, туку и во Франција, Германија, Англија, Финска, Шведска и другите држави во кои има руска емиграција. Оттука романот е преполн и со притисоци, предавства, кодошења, убиства…
Тој е уникатно литерарно сведоштво за трагедијата на руската политичка и воена емиграција меѓу двете светски војни.

500 ден

ISBN: 9786082530130 Категорија , , , Tag
Автор: Андреј Иванов
Издавач: Бата прес
Димензии: 462 стр 13.1 х 20.3 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил