Шизофренија или Аскетизам

Поднаслов: ПРОБЛЕМ НА ЕГЗИСТЕНЦИОНАЛНИОТ ИЗБОР
Опасноста која се однесува на другите луѓе почива врз фактот дека оној ,,кој со умот себеси се лаже”, во своите меѓулични односи проектира облик што го доживува во себе. Така, тој станува параноичен, погрешно го разбира и толкува однесувањето на другите луѓе зашто го набљудува низ очилата на својата маска. Според тоа, она што може да го излечи квалитетот на таа шизофренија е свеста за таа маска. Кога на некој ќе му успее да стане свесен за димензијата и квалитетот на таа маска, тој ги неутрлизира процесите на своето шизофрено самоотуѓување кое се одвива во рамките на неговиот однос со другите. Имено, маската не го изразува само внатрешното делење на единката, туку и степенот на нејзиното отуѓување од другите луѓе. На тој начин, свеста за поседувањето на маската може да го реши проблемот на односот на единката со себе и со другите луѓе.

399 ден

Автор: Јован Корнаракис
Издавач: Икона
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил