Литература

За вистината

„Мојот главен сведок дека ја зборувам вистината е мојата сиромаштија.“
Сократ, грчки филозоф (469 – 399 г.п.н.е.)

„Додај неколку капки отров на полувистината и ќе добиеш апсолутна вистина.“
Ерик Хофер, американски филозоф и работник на пристаниште (1902 – 1983)

„Вистината понекогаш може да излезе и од устата на Ѓаволот.“
Томас Фулер, англиски свештеник и писател (1608 – 1661)

„Вистината е поголем странец отколку фантазијата.“
Марк Твен, американски книжевник (1835 – 1910)

„Од денот кога една вистина ќе победи, неа толку ја преувеличуваат што таа станува лага.“
Бенџамин Дизраели, англиски државник (1804 – 1881)

„Луѓето не ја бараат вистината, тие само сакаат да не се видат лагите.“
Иља Еренбург, руски книжевник (1891 – 1967)