Мои согледувања и Белешки од едно патување

Ахмет Хашим (1884-1933) бил истакнат турски поет и писател од крајот на 19 век кој се вбројува меѓу пионерите на современата турска поезија и претставниците на симболизмот. Оваа книга претставува прво прозно дело на авторот по кое тој во литературните кругови станува познат како „писател со најоргинален стил“ во турската книжевност. Во оваа збирка кратки есеи, Хашим со поетски, духовит, филозофски и суптилен јазик обработува широка лепеза на теми од секојдневниот живот. Дел од расказите се патописни белешки од патувањето на авторот во Париз. И во расказите и во патописните белешки, писателот употребува оригинален стил со кој се истакнува неговиот извонреден луциден интелект и неговите посебни погледи кон настаните и појавите. Песните на Хашим биле објавувани во истакнати литературни списанија. Тој е автор на неколку поетски збирки, а оваа збирка раскази претставува едно од ретките дела на турската проза.

370 ден

Нема на залиха

Автор: Ахмет Хашим
Издавач: Алманах
Димензии: 21×13 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил