Повеќе бодила од ритање

Повеќе бодила од ритањe (1934) е циклус од 10 раскази кои, според првичната замисла, формираат наративна целина во која е исцртан животот на првиот Бекетов антијунак. Од раните студентски денови во Даблин, па сè до неговата смрт, прикажани се животните патешествија, средби и вљубувања на Белаква Шуа. Делово, второ во фикционалниот опус на Бекет, по многу црти ги најавува подоцнежните плодови на неговото творештво. По својата интонација тоа е трагикомично, во јазикот е исклучително богато, а стилот служи како совршен пример за книжевната интертекстуалност и интермедијалност.

300 ден

ISBN: 9786084718710 Категорија , , , Tag
Автор: Семјуел Бекет
Издавач: Бегемот
Димензии: 274 стр. 11 х 18 cm
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил