proektot_lazarus

Проектот Лазарус

На 2 март, 1908, деветнаесетгодишниот Лазарус Авербух, источноевропски емигрант со еврејско потекло, при посетата на чикашкиот шеф на полицијата бил изрешетан до смрт и осуден како наводен анархистички убиец. Еден век подоцна, младиот писател од Чикаго по име Брик се опседнува со приказната за Лазарус. И самиот Брик по потекло од Источна Европа, го регрутира својот земјак Рора – воен фотограф од Сараево – да му се придружи во патешествието по стапките на Авербух. Низ историјата на погроми и сиромаштија, и низ денешните пејзажи со евтини мафиози и уште поевтини проститутки, приказните за Авербух и Брик нераскинливо се испреплетуваат и создаваат оригинален, провокативен и забавен роман што го потврдува Хемон како еден од најдинамичните и најважните книжевни гласови на нашето време.

„Проектот Лазарус е бестрашен и смел израз на турбулентен книжевен талент и, истовремено, студена, сурова критика на моралното насилство. И покрај симпатиите на Хемон кон другите писатели – се наѕираат влијанија не само на Набоков и Зебалд, туку и на Булгаков, Памук, Ејмис, По – тој е сосема свој, оригинален човек кој никому ништо не му должи“.Book Forum

„Возбудлив, забавен, остроумен – ѓаволски бистар и длабоко сериозен… И во замислата и во спроведувањето, Проектот Лазарус е импресивен роман. Ако продолжи вака, Хемон може да стане најнадарениот и најважниот писател на неговата генерација“.GQ

250 ден

Автор: Светислав Басара
Издавач: Три
Димензии: 14*20,5 cm
Тежина: 280 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил