Снег

Орхан Памук е роден во Истанбул во 1952 год. Автор е на седум романи кои се преведени на повеќе од дваесет јазици. Романот Бела тврдина (1985) ја доби наградата за странска книжевност на Индипендент со што му се отвори патот кон меѓународна афирмација. Следуваат Црна книга (1990), Нов живот (1994) и дотогаш најголемиот турски бестселер Се викам Црвена (1998), кој во 2003 год. му ја донесе и угледната награда IMPAC Даблин.

Памук потоа го објави романот Снег (2002) и Истанбул: град на спомените (2003).

Орхан Памук е добитник на Нобеловата награда за литература во 2006 год.

„Интензивен и неретко генијален…го расветлува судирот помеѓу секуларниот свет и светот на екстремниот Ислам подобро од кој било документарен труд за кој знам.
New Statesman

„Роман со огромна важност за овој миг“
The Times

„Напнат политички трилер… Памук држи толку многу топчиња во воздухот така што читателот не успева да повлече линија помеќу неговото преиспитување на религиското верување, модерното турско општество, истражувањето на односите меѓу Истокот и Западот и суштината на уметноста.“
Spectator

350 ден

Нема на залиха

Автор: Орхан Памук
Издавач: Магор
Димензии: 14*20 cm
Тежина: 470 гр.
Кошничка

Најава

Немате профил?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Продавница
0 items Кошничка
Мој Профил